Основи малювання та дизайну нігтів

вторник, 5 апреля 2022 г.

Тема:Поняття очищення,дизинфекції,стерилизації



 

Обробка інструментів

Антисептична обробка рук, дезінфекція, ПСО, стерилізація та зберігання.

Антисептична обробка рук

Перш ніж обробляти інструменти, майстру варто знезаразити руки

Антисептична обробка рук проводиться після процедури манікюру, перед одяганням захисних рукавичок та у самих захисних рукавичках.

антисептик наноситься тільки на сухі руки: вода нейтралізує дію спиртовмісних антисептиків;

руки мають бути вологими від антисептика впродовж всієї процедур;

обробка рук має тривати стільки часу, скільки вказано у методичних вказівках виробника.

Етап 1. Дезінфекція інструментів

Дезінфекція — знищення патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів з поверхонь та виробів. Вона може бути вибіркова або повна. Важливо пам’ятати: дезінфекція не знищує всі мікроорганізми на поверхні, тому інструмент після дезобробки не може вважатися повністю знезараженим.

Для проведення дезінфекції вам знадобиться деззасіб (концентрат), контейнер (спеціальний) та вода. Спочатку налийте воду у контейнер, а потім додайте концентрат у необхідній пропорції. Послуговуйтеся методичними вказівками до вашого деззасобу, щоб зробити робочий розчин правильної концентрації. Якщо перевищити концентрацію або час експозиції, поверхня інструментів пошкодиться.

користуйтеся тільки сертифікованими в України деззасобами;

повністю керуйтеся методичними вказівками до деззасобу під час приготування робочого розчину та при виборі часу експозиції;

не потрібно промивати інструменти під проточною водою перед дезінфекцією: вони поміщаються у робочий розчин одразу після косметичної процедури (манікюру, педикюру тощо).

Етап 2. ПСО

ПСО — передстерилізаційне очищення інструментів. Ціль цього етапу — очистити інструменти від органічних залишків (часточки шкіри, нігтів, волосся) та деззасобу. Якщо пропустити цей етап, часточки та деззасіб пригорять до ріжучих поверхонь інструментів під час нагрівання у стерилізаторі.

ПСО проводиться механічно (під проточною водою за допомогою щіточки) або в ультразвуковій ванні. Механічне ПСО має тривати щонайменше 30 секунд на 1 інструмент. ПСО в УЗ-ванній триває час, зазначений у методичній вказівці до засобу, який ви використовуєте.

температура води для ПСО не нормується: використовуйте комфортну для вас;

механічне ПСО відбувається лише під проточною водою в окремій раковині;

інструменти під час ПСО знаходяться у розкритому вигляді.

Інструменти недопустимо поміщати у стерилізатор одразу після ПСО. Перед цим його необхідно висушити. Це можна зробити двома шляхами:

природним: дати інструментам висохнути на паперовому рушнику або витерти їх паперовим рушником до зникнення видимої вологи;

у стерилізаторі, який обладнаний режимом сушіння.

Етап 3. Стерилізація

В умовах салону краси або приватного кабінету найзручніше стерилізувати інструменти фізичним методом: паровим (автоклав) або повітряним (сухожар).

Інструменти стерилізуються у розкритому/розібраному вигляді. Допустима стерилізація як у крафт-пакетах, так і без них, якщо у вас є належні умови для подальшого зберігання.

Що крафт-пакети, що лоток для інструментів можна заповнювати максимум на 70%.

Важливо: існує список режимів стерилізації для сухожарів та автоклавів, що затверджений МОЗ України. Обирайте лише сертифіковані стерилізатори, які дотримуються зазначених режимів.

стерилізації підлягають усі багаторазові інструменти майстра; в залежності від матеріалу, з якого виготовлений інструмент, спосіб стерилізації може відрізнятися;

стерильними вважаються інструменти тільки у тих крафт-пакетах, де індикатор змінив колір, інакше він підлягає повторній стерилізації;

якщо ви стерилізуєте без крафт-пакетів, використовуйте пінцет, щоб мінімізувати контакт з інструментами.

 

Етап 4. Зберігання

Після стерилізації інструменти зберігаються двома способами:

у герметичному крафт-пакеті, у якому інструменти стерилізувалися, до його відкриття;

в шафі ультрафіолетового випромінювання, якщо ви стерилізуєте без крафт-пакетів.

Важливі деталі:

УФ-шафа не є стерилізатором: вона лише пригнічує розмноження мікроорганізмів, але не знищує всі можливі бактерії та віруси;

у герметичному крафт-пакеті інструменти можуть зберігатися до 20 діб та більше — залежить від інструкції виробника;

інструменти у відкритому крафт-пакеті не вважаються стерильними та підлягають повторній обробці, навіть якщо не використовувалися за призначенням.

Фенолфталеїнова проба

Азопірамова та фенолфталеїнова проби — нерозлучна пара для перевірки якості ПСО. Про азопірамову пробу ми поговорили у попередніх матеріалах. Час розібратися і з фенолфталеїновою.

Навіщо вона потрібна?

Фенолфлатеїнова проба — це набір реагентів для перевірки якості передстерилізаційної обробки інструментів.

Вона визначає лужні залишки мийних засобів на інструментах. Простими словами: показує, чи добре промиті інструменти після дезінфектантів.

Як часто проводити фенолфталеїнову пробу?

Вимоги до постановки цієї проби такі ж, як і до азопірамової.

Нагадаємо уривок з Наказу МОЗ№552 (ІІ. Вимоги до стерилізації інструментів):

якість ПСО оцінюють шляхом постановки азопірамової проби на наявність залишку крові та фенолфталеїнової проби на наявність залишку лужних компонентів мийних засобів (лише у випадках застосування засобів, робочі розчини яких мають рН понад 8,5).

Контроль якості ПСО персонал має здійснювати щодня. Контролю підлягає 1% з партії інструментів, що обробляються одночасно.

Як поставити пробу правильно?

Знову звернімося до Додатка 4 Наказу МОЗ №552 — Контроль якості передстерилізаційного очищення. І знайдемо всі відповіді.

Методика постановки

Спочатку потрібно приготувати розчин концентрацією в 1%. Для цього слід додати фенолфталеїн у 95-відсотковий розчин етилового спирту.

У герметичному флаконі фенолфталеїновий розчин зберігається 1 місяць.

Контрольований інструмент протирають марлевою серветкою, змоченою у розчині, або наносять на виріб 2-3 краплі за допомогою піпетки.

Оцінка результатів

Розчин має змінити колір впродовж 1 хвилини. Якщо на інструменті є лужні залишки мийного засобу, реактив змінить колір на рожевий.

Якщо ви побачили зміну кольору на контрольному інструменті, всю партію виробів необхідно обробити повторно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Шкірні антисептики: види, особливості та рекомендації щодо вибору Загальний розділ Турбота про чистоту рук – базовий елемент повсякденної ...